tisdag, juli 03, 2007

Låglakotsprodukter

Det har hänt en hel del på våra kaffeställen de senaste åren. Kaffetrenden har ju växt fats sig rejält. Nu går det dessutom att få tag på lätt latte nästan överallt vilket inte var fallet för tre år sedan. Etablissemangen har dessutom utökat mjölksortimenten till sina kaffeprodukter och nu går det att få såväl baristamjölk, sojamjölk som låglaktosmjölk. Det finns bara ett stort problem med den låglaktosmjölk som erbjuds. Den är nämligen såååå mycket sämre i smak än en annan låglaktosmjölk som finns på marknaden. I Finland har man sedan många år uppmärksammat problemen med laktosintolerans och jag vet inte om det beror på att det är ett vanligare hälsoproblem eller om finska läkare helt enkelt ställt rätt diagnos oftare än i Sverige. I Finland finns ju en uppsjö av produkter som är laktosfria eller har låg laktoshalt och många av produkterna tillverkas av det finska företaget Valio som sakta växer sig starkare i svenska butikers mejerikylar. Deras produkter är mycket lika vanliga produkter, vilket man inte kan säga om den produkt som Arla säljer och som vanligen finns på svenska caféer. Jag lovar att om caféerna skulle utgå från smak så skulle den konstlade Arlaprodukten snabbt åka ut ur diskarna.

När vi ändå är inne på ärendet så har äntligen bra låglaktosglass börjat dyka upp i Sverige. Förrut var det bara Tofuline och några till som fanns i frysdisken men när väl GB tog steget fullt ut inför denna sommar så finns nu både pinnglass (GB Sandwich Jordgubb Låglaktos) och i en liters lösglassförpackning (GB Gräddglass Vanilj Låglaktos). Stor eloge till GB för detta grepp som gör det mycket trevligare för laktosintoleranta och de som äter samma produkter som sina laktosintoleranta familjemedlemmar.

Så idag plussar vi för GB och Valio och skickar en hälsning till Arla att det är dags att skärpa till sig.