torsdag, juni 28, 2007

Ministrarnas kamp

Veckans minister måste vara kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. I början av veckan dök han upp i alla möjliga TV-soffor, trädgårdsmiljöer och pressammanhang. Det fanns nyhetssändningar där han dök upp tre gånger.

1, Han har de senaste dagarna, i sin roll som ”bostadsminister” diskuterat utförsäljningen av hyresrätter och avskaffandet av stopplagen. Debatt har hållits med smått rabiata Barbro Engman från Hyresgästföreningen som ser sitt medlemsunderlag som hotat.

2, Han har de senaste dagarna, i sin roll som ”utförsäljningsminister” fortsatt att försvara de kommande avyttringarna av vissa statliga bolag.

3, Han har de senaste dagarna, i sin roll som finansmarknadsminister tagit emot och kommenterat finansinspektionens rapport om att 70 procent av hushållen inte har några problem med sin ekonomi men att 20 procent av hushållen helt saknar en buffert.

4, Han har de senaste dagarna, i sin roll som ”förvaltningsminister” fått stå till svars för den borgerliga regeringens ojämlika tillsättningar av högre tjänstemän.

5, Han har de senaste dagarna, i sin roll som ”bostadsminister” fått försvara varför regeringen, samtidigt som de avvecklat alla byggsubventioner, skapat ett nytt byggstöd till byggande av äldreboenden.

En svettig sista vecka för Odell innan han går på semester. Nu har ju dessutom Kd kört igång sitt Riksting uppe i Sundsvall och där är ju Odell, som en av få kristdemokratiska ministrar en tung position.

Men även Odells ministerkollega på Finansdepartementet, Anders Borg har figurerat en hel del i media de sista dagarna även om han kom igång lite senare än Odell. Han har i veckan pratat om nytt förslag till avvecklandet av fastighetsskatt, jobbskatteavdrag, nytt finanspolitiskt råd som skall granska regeringens finanspolitik, småkommentarer kring kommissionens uppläxning av svensk spelpolitik m.m.

Eftersom andra partier har fått mycket uppmärksamhet så verkade det som om Maud också behövde spotta upp sig och därmed lanserades lite olika förslag från Centern så här mot slutet av veckan.

Littorin verkar dock ha haft en något lugnare vecka… Tur för honom!