fredag, augusti 18, 2006

Valet närmar sig!

Så har även DN/TEMO kommit med sina siffror. Ledningen för Alliansen är i deras mätning relativt stor. Glappet är 4,9 procentenheter mot 0,4 i förra mätningen. Ingen av förändringarna för respektive parti är statistiskt säkerställd och intervjuunderlaget var 1624 personer. Vänsterpartiet närmar sig fyraprocenstsspärren men de kommer i realiteten aldrig att hamna under. Även röd/gröna kan ju taktikrösta även om det säkert bär emot. Socialdemokraterna tappar en del och är tillbaka på vårens siffror. DN noterar att S aldrig hämtat in ett så stort underläge från augusti till valdagen. Det är ju mindre än en månad kvar idag.

Jag är fortfarande lite förvånad över svängningen men tydligt är att Alliansens sammanhållning påverkar väljarunderlaget. För även om 20 % av väljarna inte är säkra på hur de ska göra så börjar glappet på något sätt stabilisera sig. Undersökningen har säkert bara minimalt påverkats av Reinfeldts lilla miss om ränteavdragen eftersom den avslutades samma dag som Reinfeldt gjorde detta ”utspel”. Så hur ser taktiken ut nu enligt Jocke?

  • Socialdemokraterna släpper sitt valmanifest idag och det kommer säkert innehålla lite mer än det redan välkända valfläsket eftersom dom är lite stressade.
  • Socialdemokraterna har försökt verka ansvarsfulla genom att inte lova mer välfläsk än vad som tidigare nämnts. På känt maner menar man att man inte vill inteckna hela konjunkturuppgången utan att veta vad som kommer bakom hörnan. Helt enkelt så vill man i motsats till Alliansen verka ansvarstagande.
  • Alliansen fortsätter att visa upp en enad front och kommer på årsdagen av sitt första riktiga utspel att komma med fler gemensamma och starka uttalanden.
  • S fortsätter att undvika debatter med Kd.
  • Pär Nuder och Tomas Bodström får stå för det stora offentliga och folkliga i denna valrörelse. Senast har Nuder morsat på Dogge i Alby iklädd lediga kläder och i politikerkretsar förhatliga ”studiohörlurar”.
  • Reinfeldt har visat upp sin fru vid sin sida hos en klantig programledare i TV4:s Söndagsmorgon. Fredrik var avslappnad och klarade sig bra trots dålig research och plumpa frågor från TV4. Hans fru gör honom i dessa sammanhang ingen otjänst.
  • De enskilda partierna i Alliansen försöker fortfarande hitta sina ”pitchar” och vill gärna profilera sig vilket helt tydligt kan påverka Alliansens trovärdighet. Eller är väljarna smartare än så?