torsdag, juni 30, 2011

Semesterrapport 1, etapp 1

Det började rätt körigt. Innan avresa packade vi i flera dagar för dessa två resor men lyckades inte gå i mål med ”Sälenväskorna” innan vi kom iväg till Helsingforsbåten. Oscar var hemma avresedagen eftersom han hade haft så hög feber tidigare. Jag var hemma med honom och frun kom hem lite mindre än en timme innan vi skulle ta oss till båten. Själva resan till båten får väl betraktas som lite ”fullpackad” men i övrigt lindrig. På terminalen väntade vi in fruns kompis K. Hon var bokad i vår hytt men sedan bokningen har hennes pojkvän meddelat att han gärna följer med och därför hade dom en egen hytt. Han var lite försenad så hon fick sin biljett och väntade på honom i terminalen medan vi gick ombord på Silja Serenade. Han hann även om det var knappt och vi sammanstrålade på promenaden ombord för att käka precis vid avgång. Några få minuter efter det att fartyget lämnat kaj så hörs ett meddelande i högtalarsystemet ”Det har utbrutit en brand ombord. Det föreligger ingen omedelbar fara och finns ingen anledning till oro. Fartygets räddningsstyrka bekämpar branden som har uppstått i maskinrummet. Avvakta vidare meddelanden!”. Man kan väl inte påstå att vi kände oss så trygga men det utbröt samtidigt ingen större oro ombord. Vi avvaktade något och hörde flera liknande meddelanden under den närmaste kvarten men med tonvikt på att branden var under kontroll. Vi bestämde oss för att ändå sätta oss ner och äta. Om det blev evakuering skulle vi ju ändå inte ha hunnit betala. I våra mobiler kan vi konstatera att halva stans brandmän befinner sig i hamnen och att det är stor rökutveckling ombord. Kort därefter meddelas att branden är släkt men att man måste testa tekniken och få godkännande från Sjöfartsmyndigheterna i både Sverige och Finland (det senare såg vi på nätet).

Fyra timmar försenade kom så fartyget iväg och vi fick en trevlig resa om än med lite orostankar i bakhuvudet. Oscar fick klappa Mumin innan han och jag gick till hytten och somnade strax efter 23 på kvällen. Båten var sedan 4 timmar försenad till Helsingfors vilket var synd för vi hade ju tänkt ”göra lite stad”. Nu var det istället dags för incheckning på hotellet. Trodde vi! Våra resepartners fick sitt rum på en gång men eftersom vi hade bokat ett familjerum innan resekonstellationen ändrades så kom vårt rum tydligen långt ner i städkön. Vi kom dit strax efter 14 (=incheckningstiden) och fick beskedet att det skulle vara klart inom en halvtimme. Oscar som är van att sova strax efter lunch började bli riktigt trött vilket han också uttryckte. Så med ett skrikande barn stod vi i lobbyn och väntade otåligt på att få vårt rum. En timme senare, många tårar senare och flera besök vid receptionsdisken senare fick vi nyckelkort med hälsningen att städerskan kanske inte var klar riktigt, riktigt än. Det var hon heller inte. Den stackarn hade precis börjat när vi kom fram till vårt rum. Oj så hon stressade. Oscar var dock lite lugnare nu. Han slocknade omedelbart när vi väl kom in i rummet 1,5 timme efter incheckningen. Frun duschade och gjorde sig iordning för kvällens konsert. Hon hann inte sova ikapp dom timmar hon tappat genom dålig nattsömn på båten. Vi hann slänga i oss en hamburgare på stan innan flickorna tog en taxi till arenan. Vi (jag, Oscar och K:s pojkvän) gick iväg och tog en drink och då kom regnket. Vi sicksackade oss hem genom regnet till hotellet och tog ett glas i baren innan vi avslutade på vårt hotellrum genom att prata och zappa på finska kanaler. Regnet slog verkligen mot hotellfönstret och vi insåg att våra respektive troligen inte hade den underbara konsertupplevelse som man kan ha. Konserten var tydligen okej men inte så mycket mer. Vandringen tillbaka i nästan en mil i ösregn var inte alls okej. Frun tog en lång varm dusch när hon på natten kom tillbaka till hotellet.

På lördagen checkade vi ut och träffade sedan fruns kusin C med gravida fru för att äta lunch. Sen besökte vi deras lägenhet och fick lite gott kaffe innan jag och C tog bilen till vårt hotell för att hämta väskorna inför vår hemresa. Den här dagen var den första normala dagen som gick som den skulle. Båtresan hem gick bra. Vi åkte med svenskflaggade Silja Symphony vilket är ett trevligare fartyg än Silja Serenade som är finskflaggat. Maten kryddas mer, personalen vänligare och ja… trevligare. Väl hemma på söndagsmorgonen sov jag och Oscar någon timme innan vi packade klart och styrde bilen mot mina föräldrar som en första etapp mot Sälen och nästa etapp av denna första semesterperiod.