torsdag, augusti 20, 2009

Pandemi

Nya influensan A (H1N1) klassas som en pandemi av Världshälsoorganisationen WHO. Pandemi betyder att en epidemi har spridit sig till stora delar av världen. Jag och frun är någorlunda försiktiga själar när det gäller sjukdomar och virus. Handsprit är därmed inget nytt hemma hos oss. Det fanns hemma redan långt före lillkillen kom till världen. När sen killen kom så blev det en självklarhet att sprita händerna och tvinga andra att göra samma sak. Kanske lite nojigt i mångas ögon men i våra ögon är det bara förutseende och intelligent.

Som en följd av den uppmärksamhet som denna nya influensa fått samt det faktum att vi nu ansvarar för ett spädbarn har naturligtvis vår försiktighet ökat några snäpp. Detta har bland annat inneburit att vi tagit fram en egen liten pandemiplan. Den innefattar allt från bunkring, kommande jobbsituation till hantering av kommunala färdmedel och mycket mycket mer.

Ett första steg i vår plan var att för en tid sedan göra en rejäl inköpsrunda på apoteket. Där inhandlades bl.a. följande:

- Febernedsättande värktabletter som räcker till maxdos för 2 vuxna i 14 dagar. Räknar man på det så blev det rätt många paket
- Febernedsättande av annan sort
- Alvedon för spädbarn
- Panodil varmdryck
- Handsprit (tre stora flaskor för att komplettera det som redan finns därhemma)
- Engångshandskar
- Hostdämpande
- Andra apoteksvaror vi i övrigt använder och kan få behov av för att undvika besök på Apoteket under influensaperiodens toppar.

Det fanns två huvudsakliga skäl till inköpen. För det första så finns ju en risk att det blir tomt på Apotekets hyllor när väl influensan tar fart och alla plötsligt blir hygieniska eller har behov av febernedsättande. Det andra skälet var att vi inte vill gå på ett apotek om vi väl blir sjuka för man vill ju inte smitta någon annan eller hur?

Så hur förberedda är ni andra på ”svininfluensan”?