torsdag, februari 18, 2010

Sverigepremiär!

Idag sker en av många efterlängtad premiär i Sverige. Den amerikanska superkaffekejdan Starbucks slår för första gången upp portarna på svensk mark. I många år ha snacket gått om varför Starbucks inte gett sig på Sverige. Sanningen ligger väl någonstans mellan det faktum att Sverige är en liten marknad och dessutom en lite mättad marknad där aktörer som tydligt kopierat Starbucks koncept redan är väletablerade. Svenskarnas kaffekultur har också med stort stöd av mejeribranschen utvecklats enormt de senaste tio åren vilket gör oss till kräsna och medvetna konsumenter. Det är säkert inte lika enkelt att idag slå sig in på den svenska marknaden som det var att slå sig in på t.ex. den brittiska för ett antal år sedan.



Dock är det lite krångligt att få beställa in en Caramel Brulee Latte eller en Peppermint White Chocolate Mocha här i Sverige än så länge. Man måste nämligen checka in på Arlandas utrikesterminal 5 så det räcker inte med att ta en lång kafferast och slänga sig på Arlanda Express. Man måste köpa en flygbiljett också…


Bilder från starbucks.com

Nu är det bara att vänta och se om de tänker ta sig vidare in i landet. På Arlanda samarbetar de med SPP som blir franschisetagare för caféet. Rykten har gått om att Arlanda skulle vara först ut och sedan ska man öppna i Hammarby sjöstad. Dit är det ändå lite närmare och enklare att ta sig!