torsdag, februari 19, 2009

The place to be

Det senaste halvåret har satt djupa spår världen och Sverige. En del svenskar har förlorat jobbet och många har varslats om uppsägning. På vissa håll har arbetstakten skruvats upp. Tänk er t.ex. vilken fart det måste ha varit på många håll inom Swedbank när kunderna började plocka ut sina pengar. Så vart vill man jobba och vart vill man inte jobba? Ja om man utgår från hur intressant eller hur ”kall” en arbetsplats är så skulle en lista kunna se ut så här:

Ställen som är spännande att jobba på:
Finansdepartementet, på Finansen har det förstås varit enormt högt tempo de senaste månaderna. Att räkna om och bedöma framtiden och hålla koll på Sveriges ekonomi och statens finanser har inte varit någon lätt uppgift under den här perioden. Samtidigt ska krispaket tas fram, propostioner stressas fram och allt ska dessutom förhandlas.
Riksbanken, har ännu en gång varit i fokus och det kan inte ha varit lätt att jobba med prognoserna där heller. Här finns det ju möjlighet att man dessutom får börja trycka sedlar!
Riksgälden, har fått en lite mer framträdande roll efter att nya bankpaket har tagits fram och man dessutom blev förvaltare av Carnegie.
Näringsdepartementet, här har det också varit högt tryck sedan alla utförsäljningsarbeten avstannade. Här har förhandlingar förts med ägarna till SAS, Telia, GM, Ford, Nordea m.fl.
Tradera/Blocket, nu har svenska folket börjat dra ner på slit och släng och dessutom ökar behovet av att ibland få in några hundralappar på en gammal byrå.
Svenska Spel, ATG och olagliga spelbolag, spelandet ökar i kristider vilket numer inte enbart Svenska Spel, ATG och folkrörelserna tjänar på. Nu finns ju också ett antal operatörer som tills vidare via internet fortsätter att finnas på den svenska marknaden och om dessa har god kassa och inte är beroende av stora nya lån så borde även de tjäna på detta. Naturligtvis finns det också en bransch med underleverantörer av teknik som också blomstrar.

Ställen där stämningen väl inte är på topp:
SAAB, finns snart inte mer
Carnegie, hoppas de anställda han stoppa undan några milllar så de slipper lämna stora villan eller 200-kvadrataren i innerstan.
Volvo, kan kanske klara sig bättre än SAAB
SAS, Väck, väck, väck är den framtidstro Jan Carlzon hade
Telia Sonera, mera varsel… när ska det ta slut?
Alfa Laval, varsel varsel varsel…
Sandvik, varsel varsel men aktien anses dock köpvärd men det hjälper ju inte alla dom som varslas och har vinstdelningsaktier som inte längre är så mycket värda.
Orrefors Kosta Boda, varsel
Astra Zeneca, varsel
SCB, har dom hämtat sig efter indexskandalen för skor?