måndag, september 11, 2006

Dystra datum!

Datumen 10:e och 11:e september har ännu en gång passerat. För mig är det p.g.a. födelsedag förknippat med glädje och uppskattning från nära och kära. Men dessa datum har också präglats av annat genom åren. De starkaste minnena för mig, förutom firandet av mig är:

- Det var min födelsedag och det var kallas hemma. Dagen var söndagen den 10 september 1978 och kompisarna skulle komma vid 15-tiden. Både mamma och pappa fixade och donade och jag var väl mest spänd över vilka presenter jag skulle få av kompisarna. En av dåtidens stora idrottsstjärnor i Sverige skulle precis starta i Italiens Grand Prix på Monzabanan. Pappa kikade förbi TV: n ibland och lillebror sprang omkring och lekte med bilar. Loppet startade och Ronnie Pettersson, som kraschat sin huvudbil, hade svårt att hålla sin femteplats vid starten. Han föll ner något i fältet och vid en tidig chikan så bli han påkörd bakifrån och kraschar rejält. Han får svåra brännskador och ett antal benbrott men är vid medvetande och det tycks inte vara någon fara för hans liv. Morgonen efter (11 september) avlider han av blodproppar i det brutna benet. Jag minns att vi barn var helt tagna av händelsen och även detta barnkalas drabbades av lite dämpad stämning. En tid efter detta skenade de unga pojkarnas fantasi iväg och kom fram till att han naturligtvis mördats med en oljig plåtbit av någon motståndare men det får väl ses som ett bevis på barns oförstånd och fantasi.

- Det var den 11 september 2001, dagen efter min födelsedag. Vad jag minns hade firandet varit sådär p.g.a. jobb och dåvarande relation. Jag var på jobbet och satt på kontoret med utsikt över Sergels torg och slet på. Aftonbladets hemsida låg väl ständigt öppen i bakgrunden. En kollegas tonfall ändrades i hans telefonsamtal och han ropade något om sprängningar i New York. En kollega slog på CNN och flera andra surfade runt på nätet. De svenska tidningarna skrev inget och den enda amerikanska nyhetsbyrå vi kom åt var ABC-news som visad bilder på ett brinnande torn på World Trade Center. Kollegan som satt i telefonen pratade med en annan kollega som jobbar på Manhattan och han kunde från sitt kontor se hur brandbilar började försöka ta sig fram nere på gatorna. Det skulle ta lång tid och många strippade versioner av webbtidningar innan det blev klart vad som hade hänt. Stämningen blev oerhört låg på kontoret och flera valde att avsluta dagen runt 16. Dessutom visste vi ju inte då om det var en del av en internationell attack och Sergels Torg/T-centralen skulle ju i så fall kunna vara ett av flera potentiella mål. Det blev en vecka av nyhetsflöde och tårdrypande historier. En dag världen sent kommer att glömma.

- Jag hade vaknat upp på morgonen den 10 september 2003 och fått frukost på sängen av min älskade flickvän. På eftermiddagen satt jag sedan på kontoret, som då var beläget på Hamngatan mitt emot NK och slet på med mitt dåvarande projekt. Strax före klockan fyra på eftermiddagen åker min flickvän upp till plan 3 på varuhuset NK för att köpa en födelsedagspresent åt mig. Hon köper den och betalar och på kvittot ser man att hon betalat några minuter över fyra. Därefter åker hon ner för rulltrapporna och lämnar NK. Samtidigt besöker Utrikesminister Anna Lindh en klädbutik på plan 1 och samtidigt som min flickvän lämnar byggnaden så attackerar Mihailo Mijailović Utrikesminister Anna Lindh med en kniv och sårar henne så svårt att hon avlider tidigt på morgonen dagen efter (11 september). Det tog inte många minuter efter knivdådet innan det var kaos runt NK. Nyheten kablades ut strax före fem men redan innan detta insåg vi luttrade innerstadskontorsmänniskor med panoramautsikt över NK att något extra ordinärt hänt. Knappast ens ett grövre rån utan detta var något speciellt.

Detta är de starka minnen som förutom min egen födelsedag finns kvar på min näthinna när det gäller dessa septemberdatum. Det är lite trist att min födelsedag förknippas med tragiska händelser. Det hade dock kunnat vara värre. Jag hade ju kunnat vara född den 11 september och det är ju verkligen ett datum som förknippas med onödigt våld och terror. Vi får hoppas att dessa datum blir någorlunda fredade från olyckor och hemskheter i framtiden.