torsdag, mars 02, 2006

Vårdapparaten!!!

En av min flickväns närmaste genomgick i måndags en operation. Det var i mina ögon ett rejält ingrepp men slutade lyckligt. Själva operationen var säkert mycket väl genomförd men... själva vårdandet. Jag och flickvännen har på senaste året upplevt den på nära håll och inser att det inte känns helt okej. Här är några av de trista saker som hände i måndags och tisdags:
  • Patienten skulle infinna sig 08.00 vilket meddelades på söndagskvällen.
  • Patienten kunde lämna väntrummet först efter 10.00, enormt hungrig eftersom mat och dryck inte fick förtäras efter 24.00 och denne patient är van att äta lunch vid 10-tiden efter att ha jobbat sedan strax efter 06.00. Lågt blodsocker och risk för högt blodtryck därmed.
  • Efter uppvaknande och några timmar på vårdavdelning fick patienten några smörgåsar och sedan kom middagen in. Patienten fick fisk och potatismos. Men, sedan kom en sköterska och var upprörd över att denna patient ens fått mat eftersom halsen hade opererats och patienten därför enbart borde dricka och det kallt. Patienten fick alltså felaktigt en del vanlig mat.
  • Patienten skrevs ut strax efter 10.00 dagen efter operation. Då hade patienten fått smärtstillande 0400 på morgonen och trots att läkaren sa att han lämnat piller till patienten så fick patienten lätt omtöcknad bara med sig två recept, varav det ena med tabletter som skulle sväljas hela vilket inte var så lycakt för den opererade halsen. Patienten åker med begynnande smärtor hem till sin bostad.
  • En nära anhörig ringer till vårdavdelningen som inte vill skicka nytt recept eftersom ingen läkare finns tillgänglig. Klockan är närmare 14.00 och verkan från tabletterna började försvinna för fyra timmar sedan. Nytt recept rings efter tjat in till närliggande apotek och patienten kan snart få smärtlindring från sina enorma plågor.

Detta vara bara en liten verklighetsskildring av hur något som egentligen tycks vara enkelt kan bli så jobbigt och få sådana konsekvenser. Som tur är så känns allt mycket bättre nu två dagar efter smärttoppen.